Nеобухватног и увек постојећег Бога-Реч, којег са славом носе небески престоли, примио је на руке Симеон и узвикнуо: сада ме отпусти Спаситељу по твојој речи, јер ти си вернима спасење и блаженство."
На сам дан славе Преосвећени Епископ врањски Господин Пахомије служио је ПРВУ Свету Архијерејску Литургију у привременом богослужбеном простору при темељима новог храма Светог краља Милутина у Житорађу, који је у изградњи, уз саслужење протојереја-ставрофора Бранка Ђорђевића, протојереја Милека Пијевца и протођакона Мицка Мицковића. Литургијском сабрању присуствовао је верни народ житорађске парохије, на челу са Председником Општине Владичиног Хана Хан господином Гораном Младеновићем.
На крају Светог сабрања Епископ врањски обратио се архипастирском беседом, протумачивши догађај сусретања старца Симеона са Богомладенцем Господом и пожелевши вернима да уз Божју помоћ што пре заврше изградњу храма у Житорађу.

Налагање бадњака код храма Св. краља Милутина извршио је протојереј Данча Стојменовић и јереј Александар Стаменковић. Овогодишњи кум био је господин Бојан Николић са породицом а за следећу годину јавио се господин Никола Стаменковић. После налагање бадњака приређена је трпеза љубави.
Свим парохијанима Ц.О. Житорађе желимо да у миру и слози прославе предстојеће празнике уз радостан поздрав
ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Свети краљу Милутине, саградивши и обновивши многе цркве на земљи, саградио си себи непроцењиву небеску цркву, те моли Онога, Који те је удостојио вечног блаженства, да се и ми уселимо у насељима рајским и заједно са тобом наслађујемо вечним добрима.
Велики син православне цркве и српског народа краљ Милутин спасао је Балкан од унијаћења. У тренутку када је византијском цару ослабила савест, овај витешки и богоносни краљ словенски устао је одлучно и с Божјом помоћи спасао Православље не само у својој земљи него у свима земљама Балканским.
Ко изближе испита живот светога краља Милутина, разумеће, зашто је Бог њему давао успех за успехом кроз цео живот и у свима пословима. Када је Милутин ступио на престо, одмах се заветовао Богу саградити онолико цркава колико година буде краљевао. 42 године краљевао је и 42 цркве сазидао. При неким црквама, као у Солуну и Цариграду, зидао је и болнице за сиромашне људе, где би сиромаси добијали све бесплатно. Осим тога он је своје огромно богатство делио сиротињу. Често пута овај моћни и богати краљ ноћу се преоблачио у одело бедника, и са двојицом тројицом слугу својих ходио је по народу, распитивао о недаћама људи, и обилато помагао бедне људе. Усред свога великог богатства он је живео сасвим скромно и патријархално, мада се није такав показивао пред странцима. На скроман живот он је навикао био још у кући оца свога, краља Уроша. Прича се, како је цар Михаил Палеолог послао своју ћерку Ану са једним изасланством на двор краља Уроша, нудећи ћерку своју Милутину, само да би тако придобио српског краља за унију с Римом. А краљ Урош видећи раскош византијску на принцези и њеним пратиоцима рече: „шта је то и на што то? Ми нисмо навикли на такав живот.“ И показа руком на једну српску принцезу с преслицом у руци: „ево, рече, у каквом оделу ми узимамо снахе своје!“
Свети краљ Милутин је, уз своје 42 задужбине, обновио и манастир Светог Прохора Пчињског, и из карловачког родослова знамо да САГРАДИ И МАНАСТИР ПШИНСКОМУ ПРОХОРУ, што потврђује и узидана опека на северној фасади старе цркве, са, у плитком рељефу изведеним именом САВА, откривајући његову непосредну бригу о обнови храма, архиепископ Сава III (1309-1316).
На дан празника, дана 11. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије извршио чин благосиљања славских дарова и резања славског колача, који је припремио овогодишњи кум прве славе јереј Александар Стаменковић из овог села.
Епископ Пахомије се обратио поучном беседом, истакавши значај благочестивих светила Божијих: Светог краља Милутина, Светог краља Драгутина (у монаштву преподобног Теоктиста) и њихове мајке Свете краљице Јелене Анжујске (у монаштву преподобне Јелисавете) за православни род наш, да се нису трудили само за своје лично спасење, него и за спасење народа српскога, чинећи многа небројена добра.
Том приликом честитао је првом куму јереју Александру Стаменковићу а благословио је кумство славе за наредну годину сестри Маји Ђорђевић из Житорађе.
По завршетку уприличена је славска трпеза љубави испред храма.
Позивамо верни народ, владичиноханског краја и шире, да се у суботу 12.11.2022. године у 12.00 часова окупимо у порти житорађског храма у селу Житорађу и узму молитвено учешће у свечаном чину резања славског колача поводом прослављања прве славе Светог краља Милутина. Свечани чин резања славског колача обавиће Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештеницима Епархије врањске.
Покажимо својим присуством да храмови Божији припадају Цркви Божијој и чувајући традицију чувамо све храмове наше мајке Српске Православне Цркве.

Његово Преосвештенство епископ врањски Г. Г. Пахомије посетио је данас Цркву Св. Краља Милутина у Житорађу. У пратњи преосвећеног владике били су: председник Ц. О Житорађе господин Славољуб Павловић и ђакон Александар Стаменковић секретар Ц.О. Житорађе.

Богом дан и данашњи дан. Успели смо до касних вечерњи сати да завршимо темеље. Радове су обишли председник општине Владичин Хан Горан Младеновић, заменик председника општине Владимир Костић, заменик председника Скупштине Мирослав Ђорђевић и директор дома културе Часлав Младеновић. Благодарим свима који су помогли и одвојили своје време, а Господ ће наградити сваки труд.

Радосне вести у Црквеној општни Житорађе. Почетак ископавања темеља за цркву. Нека је благословено!