У селу Житорађе у општини Владичин Хан почела је изградња храма посвећеног Светом краљу Милутину. Вољом владике Пахомија храм је посвећен једном од највећих ктитора из лозе Немањића. Овим је испуњена дугогодишња жеља мештана црквене општине Житорађе да имају своју богомољу.

На изградњу храма се чекало дуго. Мештани Црквене општине Житорађе, која постоји од 1995. године и обухвата више села у општини Владичин Хан и Сурдулица, нису имали цркву и одавно је постојала жеља да саграде своју. Уз помоћ општине Владичин Хан, добрих људи и благослов владике врањског почело се са радовима.

Архијерејски намесник свештеник Никола Петров каже да идеја постоји од самог формирања Црквене општине: “Идеја је да се направи један храм који би био приступачан главном путу и људима који су насељени поред главног пута. Било је разних идеја и проблема, али смо захваљујући општини дошли до ове локације. На радост свих, мештана и целог православног света зидамо још један храм где ћемо приносити Богу жртву и молитву. Где ће моћи људи који су између Хана и Сурдулице да посете храм, режу колач за славу, крсте децу, да се венчавају.“

Свештеник Никола Петров истиче да је локација храма добра. Налази се поред пута Владичин Хан – Сурдулица, па ће тако сви они који пролазе овде и путници намерници моћи да посете ову богомољу.

“Ово је једини храм који је баш оволико поред пута. Од Прешева до границе са Бугарском не постоји хјрам који је близу пута, где човек за кратко време да паркира кола, да сврати, посети храм, упали свећу и оде. Сви су нам храмови ван пута, померени. Мудрошћу владике је изабрано ово место,“ истиче свештеник Петров.

Одлучено је да храм буде посвећен Светом краљу Милутину који је за свога живота сазидао и обновио највише храмова и манастира. Поред осталог, изузетно је значајан његов допринос у обнови манастира Прохор Пчињски. Његове мошти налазе се у Софији, па је пронађена још једна симболика да храм у Житорађу носи име по њему јер је на путу ка Бугарској.

Преузето са сајта Радио телевизије Врање